Sastojci

Tijesto
1 kg brašna
4 dl mlijeka
2 dl vode
1 dl jogurta
2 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 kocka kvasca
1 kašikica šećera
1 kašikica soli

Premaz
1 umućeno jaje

Slani nadjev
- 100 g svježeg sira
- 1 jaje
- 1/2 kašikice Vegete Natur
- srolane i premazane jajom posipajte sa sezamom

 

Linkovi

Galerija

Vrijeme pripreme:60 min

Tijesto:
Napraviti kvas. Zamijesiti mekano tijesto od svih sastojaka, nakon što je tijesto udvostručilo volumen razvaljajte ga na debljinu 1/2 do 1 cm izrežite na kvadrate 10×10 cm po dijagonali svakog kvadrata stavite kašikicu sira, kvadrate zarežite na suprotnim vrhovima i oblikujte u kiflicu provlačeći suprotni vrh kroz prorez

Premažite umućenim žumanjkom i pecite na 190 stupnjeva do zlatno žute boje

Nadjev od sira:
u 30 dkg dobro ocijeđenog sira umiješati žumanjak i malo soli.
Sjediniti da bude bez grudvica, nadjev se može aromatizirati i koricom limuna

Posluživanje:
kiflice odozgo posuti zrnima kima, maka i slično

Pečete na 200C dok ne dobiju laganu boju.

Video možete pogledati ovdje

Recept preuzet sa weba Coolinarika