Kiflice sa Džemom

radost u kući

Sastojci

Galerija

Vrijeme pripreme: 120 minuta

Tijesto:

Zagrijati mlijeko i vodu i u vodu staviti kašičicu šećera i suhi kvasac, sve izmiješati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne. Hladan puter podijeliti na 4 dijela i ostaviti ga u zamrzivač. ( u originalnom receptu je margarin, ja ga ne koristim te sam koristila neslani puter ).

Sjediniti oba brašna, prosijati u vanglicu u kojoj ćete zamijesiti tijesto, dodati pola kašičice soli i ako ćete ih praviti slatke dodati još dve do 3 kašike šećera. ( ja sam izostavila šećer u potpunosti, nama je dovoljno slatko samo sa džemom i posutim šećerom u prahu ). Dodati nadošli kvasac, toplo mlijeko i 1 jedno, blago umućeno, jaje. Zamijesiti tijesto, poisipati na radnu površinu i mijesiti ga oko desetak minuta. Tijesto kad je dobro umješeno imaće plihčiće po sebi. Podijeliti tijesto na 5 ravnih dijelova, kod mene je to bilo oko 170 g svaki i svaki dio ponovo premjesiti, oblikovati u kuglu i ostaviti da se odmori oko 20 minuta. Pokriti ga sa folijom, da se ne suši.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti jednu jufkicu u veličini velikog plitkog tanjira...ja sam ih sve prvo rastanjila. Uzeti jednu kocku iz zamrzivača i izrendati je na krupnu stranu preko jedne razvučene jufke.Prekriti je sa drugom jufkom pa i na nju izrendati jednu kocku hladnog putera,na sitnu stranu.. tako isto uraditi i sa preostale dvije jufke i preostale dve kocke putera. Prekriti sve jufkice sa zadnjom jufkicom i blago podviti ivice ispod svih jufkica.

Ponovo blago pobrašniti radnu površinu i vrlo njezno rastanjiti tijesto što više možete i da bude tijesto što tanje, ali pri tom pazite da vam se nigdje jufka ne pokida da vam ne bi izlazio puter van,ako vam se to desi, pospite blago sa brašnom i nastavite da tanjite tijesto, Rastanjeno tijesto premazati sa preostalih 25 g otopljenog putera i podijeliti prvo na 4 dijela, i ako volite da su vam kifle veće, onda svaku četvrtinu podijeliti na još 4 dela ili na onoliko delova, koliko volite da su vam kifle velike. Na početku tijesta staviti po malu kašičicu gustog džema i zaviti u kifle, tako što ćete kad zavijate vuću prema sebi, da imate što više namotaja.

Dvije tepsije prekriti sa pek papirom i redati kifle sa dosta razmaka između, jer će još da narastu stajanjem i tokom pečenja. Pokriti ih sa najlon folijom i ostaviti da odstoje na toplom mestu oko 45 minuta. Pre pečenja premazati ih sa umućenim jajetom. Ja sam jednu ostavila na toplom a drugu na hladnom mestu i nakon 45 minuta, zagrijala rernu na 200°C i stavila unutra tepsiju koja je stajala na toplom da se prvo peče. Peći oko 20 do 25 minuta dok vam lijepo ne porumene. Drugu tepsiju sam unijela unutra posle 25 minuta stajanja na hladnom, da bi mi oba tijesta podjednako stajala na toplom 45 minuta.

Ovako pripremljene kifle,prije pečenja, možete prvo pojedinačno zamrznuti, staviti ih u veću kesu ili u hermetičko zatverenu kutiju i vratiti u zamrzivač. Kad je potrebno da ih pečete, izvadite onoliko koliko želite da ispečete, staviti na tepsiju i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena i tek ih onda peći, ali ih staviti u hladnu rernu,i tek onda zagrijavati rernu, sa njima zajedno u rerni, možda ćete morati da smanjite dužinu pečenja,ili ostaviti ih da vam se odmrznu u rerni preko noći i ujutru ih samo ispeći.

Poslužiti ih za doručak sa čajem, toplim mlijekom, kafom, čokoladnim mlijekom. Šta god poželite.

Recept preuzet sa weba Coolinarika

Video pogledajte ovdje: